Fujita, K. On the three forms of paratyphoid bacillus Yamagushi (Ztschr. F. Immunitätsf., Bd. 89, 1937)

Cover Page


Cite item

Full Text

Abstract

Yamagushi discovered three different forms of Schottmüller's paratyphoid stick B, which differ in that the first A-form reacts positively with mixed typhoid serum and Gärtner's group-specific serum, the second B-form positively only with the first of these two sera, and the third C, with none of the these sera are not agglutinated. Further, it was found that the A-form contains coctolable homologous concomitant agglutinins, the C-form, on the contrary, is coctostable, and the B-form does not contain any of its special homologous concomitant agglutinins at all.

Full Text

Ямагуши обнаружил три различные формы палочки паратифа В Шоттмюллера, которые отличаются тем, что первая A-форма реагирует положительно со смешанной тифозной сывороткой и группоспецифической Гертнера, вторая В-форма—положительно только с первой из этих двух сывороток, а третья С —ни одной из этих сывороток не агглютинируется. Далее было установлено, что A-форма содержит коктолабильные гомологичные сопутствующие агглютинины, С-форма, напротив, коктостабильные, а В-форма вообще не содержит каких-либо своих особых гомологичных сопутствующих агглютининов.

В настоящем исследовании автор подверг вышеназванные формы еще более углубленному и систематическому изучению. Им было показано, что отличия трех форм паратифозной палочки Ямагуши заключаются в том, что гомологичные сопутствующие агглютинины (ß—специфические рецепторы) могут быть расщеплены на более мелкие ß—специфические рецепторы. Следовательно, культуры палочки паратифа В Шоттмюллера могут диференцироваться еще более тонко на серологические подгруппы. Кроме того, во всех трех формах изученных культур были найдены ß—неспецифический рецептор и обнаруженные Aoki а—специфический и а—неспецифический рецепторы.

×

References

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML

© 1937 Editorial B.

Creative Commons License

This work is licensed
under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.





This website uses cookies

You consent to our cookies if you continue to use our website.

About Cookies