To the pathogenesis of pellagra. Каrсzag (Wiener kl. Woch., 1926, No. 50)
- Issue: Vol 23, No 3 (1927)
- Pages: 349-349
- Section: Articles
- URL: https://kazanmedjournal.ru/kazanmedj/article/view/78163
- DOI: https://doi.org/10.17816/kazmj78163
- ID: 78163
Cite item
Full Text
Abstract
The author concludes that pellagra, a disease observed at the diet of maize and usually attributed to the number of avitaminosis, is a chronic disease of the chromaffin system with periodic fluctuations, with the endocrine glandular system and the autonomic nervous system involved in the first place.
Keywords
Full Text
На основании как наблюдений на людях, так и экспериментальных данных Каrсzag приходит к выводу, что пеллагра,—болезнь, наблюдающаяся при питании маисом и относимая обычно к числу авитаминозов,—представляет собою хроническое заболевание хромаффинной системы с периодическими колебаниями, причем в первую голову здесь принимают участие эндокринный железистый аппарат и вегетативная нервная система.