Initial tbc infiltration in adults. Prozorov and Kantorovich (Vopr. Tub., 1928, No. 1)

Cover Page


Cite item

Full Text

Abstract

Stating this extremely interesting and important question and based on the works of Assman and Redeker, Prozorov and Kantorovich on the basis of their 19 cases give the clinical and roentgenologic picture of the initial tbc infiltration in adults. This large focal infiltration, located close to the pleural surface, is most often found at the level of ribs II and III on the right, in the upper lobe of the lung, and is characteristic not only of adolescence. With progression of the process, its pneumonic forms with decay of lung tissue are also observed, but in most cases the infiltrate is resolved or becomes melted.

Full Text

Останавливаясь на этом чрезвычайно интересном и важном вопросе и исходя из работ Assmаn’а и Redekеr’а, Прозоров и Канторович на оснований своих 19 случаев приводят клиническую и рентгенологическую картину первоначальной tbc инфильтрации у взрослых. Крупно-очаговая инфильтрации эта, располагаясь близко к плевральной поверхности, чаще всего обнаруживается на уровне II и III ребра справа, в верхней доле легкого, и является характерною не только для юношеского возраста. При прогрессировании процесса наблюдаются и пнеймонические ее формы с распадом легочной ткани, в большинстве же случаев происходит рассасывание или омелотворение инфильтрата. По классификации Rankе эта форма авторами рассматривается, как переходная от II к III периоду tbc, и признается большею частию результатом экзогенной реинфекции. Скудные субъективные и об’ективные данные клинического исследования делают значение тщательного рентгеновского обследования особенно важным для раннего распознавания этой формы, которой необходимо уделять большое внимание.

×

About the authors

M. Ofeibach

Author for correspondence.
Email: info@eco-vector.com
Russian Federation

References

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML

© 1928 Eco-Vector





This website uses cookies

You consent to our cookies if you continue to use our website.

About Cookies