Influence of nutrition on the course of tuberculosis in children. Medovikov (Tuberculosis, No. 3).
- Authors: Gruzdev V.
- Issue: Vol 19, No 4 (1923)
- Pages: 102-102
- Section: Articles
- URL: https://kazanmedjournal.ru/kazanmedj/article/view/79178
- DOI: https://doi.org/10.17816/kazmj79178
- ID: 79178
Cite item
Full Text
Abstract
The author arrives at the following points: 1) with insufficient introduction of all food ingredients, favorable conditions for development of the secondary and tertiary stages of tuberculosis are not created in the organism, and children already in the primary stage die of starvation; 2) with insufficient introduction of only fats and partially proteins, but with large introduction of carbohydrates, immunity to tubercle bacilli is sharply reduced, and children die of tuberculosis in much greater numbers in phenomena of the secondary and tertiary stage of disease.
Keywords
Full Text
Разбирая этот вопрос, проф. Медовиков приходит к следующим положениям: 1) при недостаточном введении всех ингредиентов пищи не создается в организме благоприятных условий для развития вторичной и третичной стадий туберкулеза, и дети уже в первичной стадии гибнут от голодания; 2) при недостаточном же введении лишь жиров и отчасти белков, но при большом введении углеводов, иммунитет к туберкулезным палочкам резко понижается, и дети гибнут от туберкулеза в значительно большем количестве при явлениях вторичной и третичной стадии болезни.
About the authors
V. Gruzdev
Author for correspondence.
Email: info@eco-vector.com
Russian Federation