Microflora of carious teeth. S. L. Utevsky and R. Ya. Pekker (Odont., 1928, no. 2)
- Issue: Vol 25, No 1 (1929)
- Pages: 113-113
- Section: Articles
- URL: https://kazanmedjournal.ru/kazanmedj/article/view/78543
- DOI: https://doi.org/10.17816/kazmj78543
- ID: 78543
Cite item
Full Text
Abstract
According to the studies of S. L. Utevsky and R. Ya. Pekker (Odont., 1928, No. 2) in the etiology of caries and its complications, apparently, the main role is played by streptococcus of the lacticus Kruse type, localized in the deep layers of carious dentin and producing acid when growing on sugar broth, milk and broth with milk sugar. In addition to this streptococcus, the authors found in carious teeth a number (7) of microbes, the number of which decreases as the transition from the surface layers to the deep one.
Keywords
Full Text
По исследованиям С. Л. Утевского и Р. Я. Пеккера (Одонт., 1928, № 2) в этиологии кариеса и его осложнений, по-видимому, главную роль играет стрептококк типа lacticus Кruse, локализирующийся в глубоких слоях кариозного дентина и продуцирующий кислоту при росте на сахарном бульоне, молоке и бульоне с молочным сахаром. Кроме этого стрептококка, авторы нашли в кариозных зубах еще ряд (7) микробов, число которых уменьшается по мере перехода от поверхностных слоев к глубокому.