On the dependence of some dermatoses, in particular psoriasis, on constitutional causes. Gans, Gruhle (Arch. f. Derm. u. Syph., 1926, Bd. 150, Н. 2)

Cover Page


Cite item

Full Text

Abstract

Studying the question from the point of view of the modern theory of constitutions, the authors studied 118 patients (34 with psoriasis, 13 with sycosis, 37 with gonorrhea and syphilis and 43 with various skin diseases) and the results were classified into the main types given by Kretschmer, In 15 per cent of the cases we found normal type, in 20 per cent - asthenic, in 18 per cent - athletic, in 12 per cent - pyknic, in 11 per cent - dysplastic and in 22 per cent - mixed.

Full Text

Gans и Gruhle, изучая этот вопрос с точки зрения современного учения о конституциях, исследовали 118 больных (34—с чешуйчатым лишаем, 13— с сикозом, 37—с гонорреей и сифилисом и 43—с различными кожными болезнями) и полученные результаты классифицировали по установленным Кretschmer’ом основным типам, причем нашли, что в 15% у больных имел место нормальный тип строения, в 20%—астенический, в 18%—атлетический, в 12%—пикнический, в 11%—диспластический и в 22%—смешанный. Своими исследованиями авторы опровергают существовавшее до сего времени мнение, что чешуйчатый лишаи наблюдается чаще у пикников. На основании полученных результатов исследования конституции психопатиков и больных другими кожными болезнями авторы пришли к выводу, что установить какую-либо закономерность и постоянство в отношении кожных болезней к конституции больного не представляется возможным, и что в силу этого метод изучения конституции не может иметь большого практического значения в дерматологии.       

×

About the authors

Н. Яснитский

Author for correspondence.
Email: info@eco-vector.com
Russian Federation

References

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML

© 1927 Яснитский Н.

Creative Commons License

This work is licensed
under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.





This website uses cookies

You consent to our cookies if you continue to use our website.

About Cookies