Prof. P. I. Kovalevsky. General Symptomatology of Crime. Russian Medical Bulletin, 1900, February 1

Cover Page


Cite item

Full Text

Abstract

The author acquaints the reader with the personality of the criminal. Having set himself this goal, he divided his work into two parts — general and particular. The material for this work was the notes of prison doctors (Despene, Thomson, Davydov, etc.), judicial acts, rѣches, etc., as well as the works of fiction writers - psychologists who lived with prisoners, such as: Dostoevsky, Markevich, etc. Referring to the works of Dostoevsky and Davydov, the author says that the criminal is a proud, arrogant, vindictive, lazy, cowardly, unbearable man. But behind these unsympathetic features there is more light, this is religion, love for the theater and for animals.

Full Text

Авторъ знакомитъ читателя съ личностью преступника. Задавшись зтой цѣлью, онъ раздѣлилъ свой трудъ на двѣ части—общую и частную. Матеріаломъ для данной работы послужили записки тюремскихъ врачей (Despene, Thomson, Давыдовъ и др.), судебные акты, рѣчи и т. п., а также произвенія беллетристовъ—психологовъ, жившихъ съ заключенными, какъ-то: Достоевскаго, Маркевича и др. Ссылаясь на произведенія Достоевскаго и Давыдова, авторъ говоритъ, что преступникъ—человѣкъ гордый, заносчивый, мстительный, лѣнивый, трусливый, невыносливый. Но за этими несимпатичными чертами проглядываютъ болѣе свѣтлыя, это—религіозность, любовь къ театру и къ животнымъ.
Въ заключеніи авторъ оспариваетъ вопросъ о впечатлительности преступника. Онъ высказываетъ убѣжденіе, что преступникъ не лишенъ ея. Такимъ образомъ авторъ даетъ полную характеристику преступнаго человѣка.

×

About the authors

S. Vasnetsov

Author for correspondence.
Email: info@eco-vector.com
Russian Federation

References

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML

© 2020 Vasnetsov S.

Creative Commons License

This work is licensed
under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.





This website uses cookies

You consent to our cookies if you continue to use our website.

About Cookies