Effect of ultraviolet light on the vitamin C content of cow's milk
- Issue: Vol 23, No 9 (1927)
- Pages: 972-972
- Section: Articles
- URL: https://kazanmedjournal.ru/kazanmedj/article/view/77425
- DOI: https://doi.org/10.17816/kazmj77425
- ID: 77425
Cite item
Full Text
Abstract
As is well known, in recent years, for the treatment of rickets intensively recommended feeding children with milk subjected to ultraviolet light. According to Raehör's observations (Klin. Woch., 1926, No. 50) such lighting not only significantly worsens the smell and taste of milk, but also deprives it of antiscorbutic and antirachitis properties on the grounds of destruction of vitamins C and A under the influence of significant formation of ozone.
Keywords
Full Text
Как известно, в последнее время для лечения рахита усиленно рекомендуют питание детей молоком, подвергшимся освещению ультрафиолетовыми лучами. По наблюдениям Rеуhеr’a (Klin. Woch., 1926, № 50) такое освещение не только значительно ухудшает запах и вкус молока, но и лишает его антискорбутических и антирахитических свойств—на почве уничтожения витаминов С и А под влиянием значительного образования озона. Вместе с тем автор вооружается против взгляда, что рахит обусловливается недостатком света,—по Rеуhеr‘y в основе его лежат растройства питания, и потому в терапии должно главную роль играть соответствующее питание больных. Р.