On the question of renal function in benign nephrosclerosis О. Кlеіn’y (Deut. Arch. f. kl. Med., Bd. 138, S. 82)

Cover Page


Cite item

Full Text

Abstract

Although the question of finding residual nitrogen in the blood in this disease was developed, however, O. Klein'y (Deut. Arch. F. Kl. Med., Bd. 138, S. 82) succeeded in a thorough clinical study to establish periodic increases in residual nitrogen in blood, that it is necessary to establish a connection with periodic impairments of renal function during this suffering is a new fact and, in essence, very important for the clinic. It turns out that this is, apparently, depending on the temporary insufficient blood supply to the kidneys. This phenomenon should be looked at as functional (from spasm of the adducting and own vessels of the kidneys) in benign hypertension and constant in malignant hypertension, depending on anatomical and organic causes (arteriosclerosis).

Full Text

Хотя вопрос о нахождении остаточного азота в крови при этом заболевании и разрабатывался, однако О. К1еіn’y (Deut. Arch. f. kl. Med., Bd. 138, S. 82) удалось тщательным клиническим изучением установить периодические повышения остаточного азота в крови, что надо поставить связь с периодическими нарушениями функции почек при этом страдании,—факт новый и по существу очень важный для клиники. Оказывается, это находится, по-видимому, в зависимости от временных недостаточных кровеснабжений почек. На это явление нужно смотреть, как на функциональное (от спазма приводящих и собственных сосудов почек) при доброкачественной гипертонии и постоянное при злокачествѳнной-г-в зависимости от анатомических и органических причин (артериосклероз).

×

About the authors

S. Zimnitsky

Author for correspondence.
Email: info@eco-vector.com
Russian Federation

References

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML

© 2021 Zimnitsky S.

Creative Commons License

This work is licensed
under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.





This website uses cookies

You consent to our cookies if you continue to use our website.

About Cookies